Mówi się o tym, że jedno jabłko warto zjeść dla zdrowie a drugie dla urody. Rzeczywiście nie ma w polskim sadzie zdrowszego owocu niż tradycyjne polskie jabłka. Na ich bazie powstaje niezwykle wartościowy ocet jabłkowy, stosowany przez osoby będące na diecie. Wystarczy jedna lub dwie łyżki dziennie by usprawnić trawienie, pozbyć się toksyn z organizmu i podkręcić metabolizm. Ocet jabłkowy można rozcieńczać z wodą, można również dodawać go w postaci sosów do potraw mięsnych. Jest to nawet wskazane, przyczynia się bowiem do zwiększonej produkcji soków trawiennych a te o wiele lepiej radzą sobie z tłustymi i mięsnymi potrawami. Ocet jabłkowy w sposób skuteczny usuwa toksyny z organizmu, pozwala zachować szczupłą sylwetkę. Zawiera ponadto mnóstwo wartościowych składników odżywczych jak chociażby wapń, fosfor czy potas. Prozdrowotne właściwości wykazuje również inny składnik octu jabłkowego pod postacią pektyny. Jeśli wiec chcemy zachować zdrowie i piękną szczupłą sylwetkę picie octu jabłkowego powinno być normą.